Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Montaj Hizmeti Propratik'te

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Montaj Hizmeti Propratik'te

Akaryakıt giderlerini belgelemek isteyen gerçek ve tüzel kişiler için zorunlu olan ağır vasıta UTTS montaj işlemlerini Propratik hizmet noktalarında yaptırabilirsiniz. UTTS, akaryakıt pompaları ve araçlara takılan bir cihazla, kayıtsız akaryakıt alımını önlemek ve kayıt altına almak amacıyla uygulanmaktadır. Propratik, UTTS akreditasyonu ile yetkilendirilmiş olup, hizmet noktalarında güvenli bir UTTS montajı sunmaktadır. Ağır vasıta araçlara takılması zorunluluk haline getirilen Taşıt Tanıma Birimi (TTB) montajı için Propratik’in yetkili montaj servislerinden randevu alarak işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Ağır vasıta bakımında uzman servis olan Propratik ile UTTS montajında da güvenle hizmet alabilirsiniz.

Taşıt Tanıma Birimi Montaj Hizmeti

Taşıt Tanıma Birimi (TTB), Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi kapsamında, Türkiye’de akaryakıt sektöründe haksız rekabeti önlemek ve kayıt dışı ekonomiyi azaltmak amacıyla zorunlu hale getirilen bir cihazdır. Araç sahiplerinin akaryakıt harcamalarını vergi beyanında gider olarak gösterebilmeleri için bu cihazın kullanımı gerekmektedir.

UTTS, araçların yakıt alımlarını otomatik olarak tanıyıp kaydederek zamandan tasarruf sağlar ve harcamaların kolayca takip edilmesine yardımcı olur. Bu sistemin düzgün işleyebilmesi için araçlara Taşıt Tanıma Birimi (TTB) montajı yapılmalıdır.

Taşıt Tanıma Birimi sayesinde, montaj işlemi yapıldıktan sonra, akaryakıt pompa tabancalarındaki Taşıt Tanıma Okuyucu (TTO) aracılığıyla plaka bilgileri algılanır ve bu bilgiler Tabanca İletişim Modülü (TİM) cihazına iletilir. Böylelikle plaka bilgilerinin manuel girilmesi önlenmiş olur.

Zorunluluk kapsamındaki araçlarda olduğu gibi, zorunlu olmayan ancak isteğe bağlı olarak bu sistemi kullanmak isteyen araçlar da Taşıt Tanıma Birimi montajı yaptırabilir. Araç sahibinin ya da plakanın değişmesi durumunda ise taşıtın yeni sahibi tarafından Taşıt Tanıma Birimi güncellenmelidir.

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Nedir?

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi, akaryakıt istasyonlarında yapılan satış işlemlerinde, araç plaka bilgilerinin otomatik olarak akaryakıt pompalarına bağlı ödeme cihazlarına aktarılmasını sağlayan bir sistemdir. UTTS ile araç kimlik bilgilerinin elektronik olarak tanınması sağlanır ve yakıt alım süreci güvenli ve hızlı bir şekilde tamamlanır. Şirketler için yakıt yönetimini kolaylaştıran ve kayıt dışı alımları önleyen UTTS, aynı zamanda zamandan tasarruf sağlayarak manuel işlem gereksinimlerini en aza indirir. UTTS, akaryakıt sektöründe rekabet eşitliği sağlamak ve kayıt dışı ekonomiyi azaltmak amacıyla Türkiye’de geliştirilmiş bir sistemdir.

UTTS Nasıl Çalışır?

UTTS'nin çalışma prensibi, aracın yakıt depo kapağına yerleştirilen Taşıt Tanıma Birimi’nin akaryakıt istasyonlarındaki pompa tabancalarına takılan Taşıt Tanıma Okuyucu cihazları tarafından otomatik olarak tanınmasına dayanır. Araç istasyona geldiğinde, Taşıt Tanıma Birimi akaryakıt pompasındaki Taşıt Tanıma Okuyucu tarafından tanınarak aracın plaka bilgilerini iletir. Sistemin çalışabilmesi için aşağıdaki adımlar sırasıyla izlenir:

Taşıta, Darphane tarafından yetkilendirilmiş montaj servisinde Taşıt Tanıma Birimi montajı yapılır. TTB, taşıtların yakıt depo kapağına takılmaktadır.

  • Araç herhangi bir akaryakıt istasyonuna geldiğinde, akaryakıt istasyonlarındaki pompa ünitesinde yer alan tabanca aparatlarındaki Taşıt Tanıma Okuyucu (TTO) aracılığıyla araç plaka bilgileri edinilir.
  • Taşıt Tanıma Okuyucu (TTO) aracılığıyla okunan araç bilgileri, Tabanca İletişim Modülü (TİM) cihazına aktarılır. TİM cihazıyla Darphane sistemi üzerinden araç plaka bilgileri sorgulanır ve ödeme kaydedici cihaza aktarılır. Böylece, araç bilgilerinin manuel girişinin yapılmasının önüne geçilir.

UTTS sayesinde yakıt alımları güvenli ve hızlı bir şekilde takip edilebilirken, manuel işlemleri azalttığı için zamandan tasarruf sağlanır ve kayıt dışı işlemler de engellenmiş olur.

UTTS Hangi Taşıtlar için Zorunludur?

UTTS, akaryakıt harcamalarını vergi beyannamesinde gider olarak gösteren tüm şahıs ve şirket araçlarında zorunluluk kapsamındadır. 21 Eylül 2024 tarihli 32669 sayılı UTTS Tebliğinde kapsamı genişletilen UTTS için 1 Temmuz 2025 tarihinden itibaren trafiğe kayıt olacak araçlara, 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanuna ekli (II) sayılı listedeki mallardan kayıtlı ve tescile tabi olanlara kayıt ve tescil işlemini takip eden bir ay içerisinde, bu kapsamdaki taşıtlarda UTTS kullanan bireysel taşıtlara da TTB takılma zorunluluğu getirilmiştir.

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) kapsamında, çift depoya sahip taşıtlar için her bir depo girişine ayrı bir Taşıt Tanıma Birimi (TTB) montajının gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

UTTS’ye Geçiş için Son Tarih

Akaryakıt Dağıtım Şirketleri tarafından sağlanan Taşıt Tanıma Sistemi kullanılan taşıtlar, kiralama yoluyla edinilen taşıtlar ya da işletmeye dahil olan ve işte kullanılan taşıtlar için UTTS'ye geçiş için son tarih 28 Şubat 2025’tir. Bu tarihe kadar akaryakıt istasyonları en az bir akaryakıt pompa ünitesine TTO donanımını kurmak zorundadır. Şirket araçları ve operasyonel kiralama aracılığıyla kullanılan araçların depo girişlerine de bu tarihe kadar TTB takılması zorunludur.

Taşıt sahiplerinin en geç 28 Şubat 2025 tarihine kadar www.utts.gov.tr internet sitesinden kayıt ve ödeme işlemlerini tamamlayıp TTB siparişi vermeleri halinde, montaj işlemleri 30 Nisan 2025’e kadar yapılabilecek ve bu tarihe kadarki akaryakıt giderlerini vergi indiriminde kullanmaya devam edilebilecektir.

4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu’nun 06/06/2002 tarihli (II) sayılı listesinde yer alan ve kayıt ile tescile tabi olan mallar için kayıt ve tescil işlemini takip eden bir ay içerisinde, bu kapsamda yer alan bireysel taşıtlara da 30 Haziran 2025 tarihine kadar TTB takılma zorunluluğu getirilmiştir.

UTTS Montaj Servisi

TTB montaj işlemi Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’nin sorunsuz işlemesi için dikkat edilmesi gereken adımlardan oluşur. Öncelikle, akaryakıt satın alımlarını gider olarak göstermek isteyen gerçek ve tüzel kişilerin sisteme dahil olabilmeleri için Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’ne kayıt olmaları gerekmektedir. Ardından, sisteme kayıt olan taşıt sahiplerinin UTTS için gerekli TTB donanımı montaj taleplerini UTTS üzerinden Darphane’ye bildirmeleri gerekmektedir. Bu adımdan sonra Darphane tarafından yetkilendirilmiş montaj firmaları taşıtların araç depolarına TTB cihazı için gerekli montaj işlemini gerçekleştirirler. TTB montajının yüksek kalite standartlarına uygun şekilde yapılması, sistemin etkin çalışması için kritik öneme sahiptir. Propratik, Darphane tarafından akredite edilmiş hizmet noktalarıyla sertifikalı TTB montaj hizmeti sunmaktadır. UTTS montajını Darphane tarafından yetkilendirilmiş Propratik noktalarından güvenle yaptırmak için aşağıdaki haritada yer alan size en yakın Propratik noktasından randevu alabilirsiniz.

UTTS Montaj Hizmet Noktaları

TTB Montaj Ücretleri

UTTS montaj ücretleri Darphane’nin belirlediği standartlara göre farklılık göstermekle birlikte, fiyatlar sistemin kurulum ve bakım giderlerini kapsamaktadır. UTTS ödemeleri Darphane’nin sistemi üzerinden gerçekleştirilmektedir. Propratik noktalarında yalnızca TTB montaj hizmeti sunulmaktadır. TTB montajı yaptırmak için, size en yakın yetkili Propratik TTB montaj noktasını arayarak güvenle randevunuzu oluşturabilir ve TTB montaj işleminizi tamamlayabilirsiniz.